Magasfényű konyhabútor

Magasfényű konyhabútor

A magasfényű konyhabútor az elmúlt pár évben rendkívül népszerűvé vált, és a modern stílusú konyhák lenyűgöző kiegészítői. Jól működik kis helyeken is, hiszen a konyhát világosabbá és fényesebbé teszi. A fényes felület jelentősen növeli a konyha vonzerejét, azonban döntés előtt érdemes az előnyeivel és a hátrányaival tisztában lenni.

 

Magasfényű konyhabútor jellemzői

Az elmúlt pár évben egyre többen választanak magasfényű konyhabútort a kifinomult és elegáns megjelenése miatt. Az időtlen varázs egy csipetnyi luxust ad minden konyhának, ugyanakkor jól személyre szabható és remekül kiegészíti az egyéb konyhai elemeket például a rozsdamentes acél készülékeket, vagy a kvarc munkalapokat. Magasfényű konyhabútorok esetén a felület magasfényű bevonattal van ellátva, amely sok fényt ver vissza, így optikailag a konyha terét növeli. A magasfényű szekrényanyagok stílusos megjelenést kölcsönöznek, de nemcsak konyhákba, hanem fürdőszobákba is jól illenek, és jellemzően tartós anyagból készülnek.

Fajtái

A magasfényű technológiának több típusa van, amelyek mind árban, mind minőségben és tartósságban különböznek egymástól. Legnépszerűbb az akril bevonatú felület, vagy a festett felület, de ma már jó minőségben kapható magasfényű bútorlap is.

Akril konyhabútor

Az akril bevonatú felület az egyik legnépszerűbb típus, amely egy megfizethető árú prémium kategória. Bár kapható matt kivitelben is, leggyakrabban magasfényű változatban készítik. A technológia az elmúlt évtizedekben jelentősen fejlődött, így ma jobb MDF hordozóanyag, egyenletes, tükörsima, és egyben ellenállóbb felület áll rendelkezésre.  Rengeteg féle színben, és árnyalatban kaphatók, és igen kedveltek a pasztell árnyalatok, valamint a fehér szín, amely időtlen eleganciát sugároz.

Festett magasfényű MDF konyhabútor

A festett felület a magasfényű konyhabútor másik típusa, azonban az elkészítése nagy szakmai hozzáértést igényel - az alapozástól, a fedő és a magas fény felhordásáig egyaránt. Ezért az ajtófront gyártók közül csak kevesen foglalkoznak a festett kivitellel.

Melyik jobb az akril, vagy a festett ajtó?

Hosszú távon azért jobb választás a festett felület, mivel egy akril felületet vagy egyáltalán nem, vagy csak kevésbé lehet javítani. Másrészt az akril front cseréjénél költségtakarékosabb a festett felületet egy szakemberrel újrafényeztetni.

Magasfényű konyhabútor előnyei

A magasfényű konyhabútor nagyon jól mutat modern stílusú konyhákban, számos vitathatatlan előnnyel rendelkezik, többek között:

Esztétikus, és látványos

Az elegáns, modern megjelenés jelentősen javítja a konyha általános megjelenését.

Tágasabb és világosabb tér

Mivel a fényt a felület visszaveri, a helyiség világosabbnak és tágasabbnak tűnik, ezért kimondottan jó választás kis konyhákba.

Sokoldalúság, változatos színek

Széles felület és színválaszték áll rendelkezésre, így mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelőt.

Könnyű karbantartás

A mai modern felületeknek köszönhetően nem nehezebb tisztítani, mint a hagyományos ajtókkal rendelkező konyhákat. A fényes felületről a szennyeződések könnyen eltávolíthatók akár nedves törlőkendővel, vagy elég nedves ruhával áttörölni és a felület újra ragyog.

Időtlen

A magasfényű felület időtlen trend a konyhatervezésben, így a konyha hosszú távon is stílusos marad.

Magasfényű konyhabútor hátrányai

A magasfényű szekrények a számos előny mellett azonban hátrányokkal is járhat. Egyik hátránya, hogy kényes, mivel a felületen a különféle konyhai foltok és ujjlenyomatok könnyebben megjelennek, ezért gyakoribb tisztítást igényel. Különösen az akril anyagnál fordul elő, hogy könnyen karcolódik.

Kinek ajánlható a magasfényű konyhabútor?

Gyakori dilemma, hogy melyik előnyösebb a matt, vagy a magasfényű konyhabútor. Az utóbbi ajánlható mindazoknak, aki látványos és merész összhatásra vágynak, míg a matt azoknak jó választás, akik a visszafogott megjelenést, és eleganciát részesítik előnyben.

Az ideális konyha kiválasztásakor és tervezésekor számos szempontot kell egyidejűleg figyelembe venni az esztétikai szempontokon túl. Jó példa erre a népszerű amerikai konyha, amelyet mindig rendezetten és makulátlanul tisztán kell tartani. Mivel a magasfényű felületen a foltok és ujjlenyomatok könnyebben megjelennek - így a karbantartás extra erőfeszítést igényelhet. Ezért döntés előtt érdemes mérlegelni, hogy lesz-e elegendő idő, és igény arra, hogy a fényes konyhát folyamatosan optimális állapotban tartsuk.

Magasfényű konyhabútor ápolása

Nem árt tudni, hogy a mikrokarcok általában a helytelen tisztítás miatt alakulnak ki. Kerülni kell - anyagtól függően - a mikroszálas törlőkendők, és a polírozóanyagok használatát, mivel idővel például az akrilajtón homályos foltok jelenhetnek meg. A festett és akril bevonatú felület esetén a kialakult mikrokarcokat polírozással lehet kijavítani, amellyel mindenképp ajánlott szakemberhez fordulni.

Tippek magasfényű konyhabútor tervezéséhez

A magasfényű felső szekrények matt alsó szekrényekkel kombinálva dinamikus megjelenést kölcsönöznek a konyhának.

A beépített fogantyúk segítenek megőrizni a fényes felületet, kialakításukkal kevésbé kell például a zavaró ujjlenyomatoktól tartani.

A világítás minden konyhában nagyon fontos, és a szórt tükröződés érdekében a világítást célszerű alaposan megtervezni. Lehetőség szerint pontszerű mennyezeti világítást válasszunk, amellyel maximalizálható a fényvisszaverő tulajdonság miközben a tér barátságos és világos lesz.

A fényes felület rendelhető megerősített festéssel is, amely bár jelentősen növelheti az árat, viszont hosszú távon megnöveli a konyha élettartamát, esztétikáját.

A Konyhabútor-Felújítás Budapest weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény, és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése érdekében.