Konyhabútor színek

Konyhabútor színek

A konyhatrendek évről évre változnak és az éppen divatos konyhabútor színek is jönnek, mennek. A megfelelő árnyalat kiválasztása nem könnyű, hiszen számos dolgot kell tervezés előtt figyelembe venni, például a konyha méretét, a természetes fényviszonyokat, de az otthon stílusa is befolyásolja. A semleges színekkel nem lehet mellé lőni, hiszen a fehér, a szürke és bézs árnyalatok időtállóak, és kifinomultságot kölcsönöznek bármilyen stílusú konyhának.

 

Konyhabútor színek: Mire figyeljünk az álomkonyha tervezésekor?

A konyha az otthonnak az a helyisége, ahol általában sok időt töltenek el a tulajdonosok, legyen szó a családról, vagy egyszemélyes háztartásról. Az álomkonyha tervezése során számos tényezőt kell gyakran egyidejűleg figyelembe venni, összegyűjtöttünk ezek közül néhányat, amelyek segítenek a döntés meghozatalában.

A színek élettani hatása

Köztudott, hogy a színek különböző hatást gyakorolnak, például a semleges színek kényelmes és megnyugtató légkört sugároznak, amely a konyhában is előnyös lehet.

Rendelkezésre álló terület

A szín, illetve színek kombinációját nagyban befolyásolja a helyiség mérete és elrendezése, például nagyobb terekben bátran lehet a sötétebb árnyalatokhoz nyúlni, amelyek kifinomultabb dizájnt és egyedi karaktert adhatnak, ugyanakkor a világosabb színek tágasabb és szellősebb tér illúzióját keltik.

Természetes fényviszonyok

A szín kiválasztásakor nem árt figyelembe venni a természetes fényviszonyokat a konyhában: ahol kevesebb fény jut be, ott még a semleges színek közül is a melegebb árnyalatok (pl. bézs) ajánlottak.

Miért jó választás a semleges színű konyhabútor?

A semleges tónusú színek - a fehér, a fekete, a bézs, a szürke - árnyalatai régóta alappillérei a konyhatervezésnek. Mindegyik szín egyedi tulajdonsággal rendelkezik, de közös bennük, hogy időtlenek, és sokoldalúan kombinálhatók. Elegáns és nyugodt hátteret biztosítanak a helyiség más dizájnelemei számára. Bármilyen stílusú konyhába jól illeszkednek, a moderntől a rusztikusig. A divattrendek változhatnak, ugyanakkor a semleges színek hosszú távon is stílusosak, korszerűek maradnak. Bár ebben fontos szerepe van a megfelelő anyagminőségnek is, ezért hosszú távon érdemes a minőségbe befektetni. 

Fehér konyhabútor

A fehér szín kimondottan praktikus választás konyhabútorokhoz, és teret világosabbá, nyitottabbá teszi. Manapság igen kedveltek a fényes fehér konyhaszekrények, amelyek modern és letisztult megjelenést kölcsönöznek, és a tér általános megjelenését is javítják.

Szürke konyhabútor

A szürke szín az egyik legsokoldalúbb választás konyhabútor számára. Modern és kifinomult megjelenése miatt gyakori az otthonokban. Rengeteg árnyalata van, a világostól a drámai sötétszürkéig. Előnye, hogy más színekhez is kiválóan illeszkedik, és eleganciát kölcsönöz a konyhának.

Fekete konyhabútor

A fekete szín lenyűgöző és kifinomult hangulatot áraszt, az időtlen elegancia egyik kiváló képviselője. Modern konyhák elengedhetetlen árnyalata. Sokan tartanak attól, hogy a konyha összképét túl komorrá teszi, ebben az esetben a matt helyett érdemes magasfényű felületeket választani, amelytől a szekrények fényűző és élénk felületet kapnak. Különösen harmonikus és szemet gyönyörködtető lesz a fekete konyha a meleg fával kombinálva.

Bézs konyhabútor

A bézs árnyalat az egyik legjobb színválasztás, sosem megy ki a divatból. A konyhaszekrények hangulatos légkört teremtenek, további előnye, ha később a konyha felfrissítésre kerülne, a szekrények tökéletesen harmonizálnak akár az új dizájnnal is.

Kéttónusú konyhaszekrények

A kéttónusú szekrények népszerűek a lakástulajdonosok körében, egyedi és személyre szabott megjelenést kölcsönöznek, még a kis konyhát is tágasabbá varázsolják. Számtalan színkombináció lehetséges - a teljesség igénye nélkül - a legkedveltebb és leginkább kihasználható párok a következők:

Szürke-fehér kéttónusú kombináció: nemcsak időtlen, de barátságos hangulatot kölcsönöz a modern konyháknak.

Kék-fehér kombináció: kifinomultságot kölcsönöz. Míg a kék szín derűs és nyugalmas hangulatot, a fehér szín fényességet ad a térnek, és nyitottabbá teszi.

Fekete-fehér időtálló és sokoldalú színkombináció, amely a legtöbb modern lakberendezéshez illeszkedik. A színek kontrasztja elegáns, időtlen benyomást sugall. Sokoldalúsága és vonzereje miatt évtizedek óta kedvelt, sosem megy ki a divatból és könnyen tisztántartható. A kék-fehér színekhez hasonlóan a fehér szín visszaveri fényt, ezáltal a helyiség világosabbnak tűnik. Kialakításakor a színek kiegyensúlyozott használatára kell törekedni, nehogy túl sötétnek tűnjön a túl sok fekete miatt, illetve a túl sok fehér miatt pedig a konyha túlzottan sterilnek tűnhet.

Bézs-fa kombináció meleg, hívogató és kellemes hangulatot kölcsönöz. Minden stílushoz ideális, különösen mutatósak a fa tónusú alsó szekrények a bézs fali szekrényekkel.

Szekrények és munkalapok párosítása

A megfelelő színkombináció nagyban feldobja a konyha összképét, a kulcs a finom egyensúlyon van: úgy egészítsék ki egymást, hogy túlzottan illeszkedjenek egymáshoz. Népszerű párosítás a színek kontrasztja is, például a világos munkalapok jól passzolnak sötét szekrényekkel. De fordítva is igaz, a sötétszürke szekrények jól kombinálhatók fekete színű munkalappal. Illetve egy szín különféle árnyalatai is jól működhetnek.

Tippek megfelelő konyhabútor szín kiválasztásához

Hogy kinek melyik konyhaszín a legideálisabb, az számos tényezőtől függ, befolyásolja a konyha mérete, stílusa, de az otthon általános színvilága is meghatározza. Egy jól megválasztott szín/színkombináció kiemeli a konyha legjellemzőbb adottságait, és tulajdonságait, emellett az otthon általános stílusát is kiegészíti. Modern stílusú otthonokba ki lehet próbálni a divatos színek közül a sötétkéket, a feketét, vagy a szürkét, a vidékies stílushoz pedig jobban illik a meleg bézs árnyalat. A konyha mérete nagyban befolyásolja az ideális színárnyalatot: nagyobb terekben jól működnek a sötét árnyalatok, de a kisebb konyhákba a világosabb színek előnyösebbek.

A Konyhabútor-Felújítás Budapest weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény, és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése érdekében.