Kétsoros konyha

Kétsoros konyha

Kétsoros konyha egy egyszerű és ergonomikus elrendezés, és praktikus megoldás térproblémák megoldására. A legtöbb otthonba jól illeszkedik, kisebb és nagyobb konyháknál egyaránt működik. Számos előnye van, például a bőséges tárolóhely, a jobb munkafolyamat szervezés, és az optimális helykihasználás. Jó választás azoknak, akik az esztétika beáldozása nélkül szeretnének hatékony főzőterületet. Nagyobb konyháknál érdemes egy konyhaszigettel kiegészíteni.

 

Kétsoros konyha elrendezés

Egykor a konyhákat egyenes elrendezés alapján tervezték, de családi házakban nem ritkán a ház félreeső helyébe rakták. A mosogató az egyik, a főzőlap pedig a másik végében volt elhelyezve. Ma a konyha a családi és társasági élet helyszíne, ahol összegyűlnek főzni, étkezni, beszélgetni. Másrészt a konyhatervezés új trendje, hogy egyre nyitottabb és tágasabb konyhákat hoznak létre, amelyek lehetővé teszik főzés közben a háztartás többi tagja közötti kapcsolatot. Manapság sokan részesítik előnyben a praktikusabb és hatékonyabb kétsoros konyhát, és a tervezők is előszeretettel ajánlják.

Kétsoros konyha kialakítása

Kétsoros konyha vagy más néven párhuzamos elrendezésű konyha az egyik legnépszerűbb kialakítás, amely két, egymással szemben elhelyezett konyhai egységekből (szekrényekből, munkalapból) áll. A konyha két párhuzamos területre osztható: egyik terület az előkészítő zóna, a másik pedig a főzőzóna. A munkafelületek egy sorban vannak elhelyezve egy szomszédos szekrénysorral. A kétsoros elrendezésnél az ételkészítés áll a központban, a főzési és étkezési területet egy pult választja el, amely több munkafelület biztosít. Kedvelt megoldás helytakarékos konyhákban.

Kétsoros konyha előnyei

Nem véletlenül tartják az egyik legnépszerűbb elrendezésnek. A szekrények és a munkapultok két egyenes vonalat képeznek, és ezeknek köszönhetően rengeteg tárolási helyet biztosít. Bármilyen konyhában működik és az igényeknek, életmódnak megfelelően jól testre szabható. Főzés közben könnyű hozzáférést biztosít a munkaháromszögben - a mosogató a tűzhely és hűtő között. Maximálja a helykihasználást azáltal, hogy a készülékek és a konyhaszekrények a két fal mentén helyezkednek el. Nincsenek nehezen elérhető sarkok, jó tárolást biztosít a munkalap alatt és felett egyaránt. Többféle módon is megtervezhető a rendelkezésre álló tér, illetve a kívánt stílus alapján a moderntől, a hagyományos, vagy rusztikus stílusig.

Kétsoros konyha kinek ajánlható

Ideális azoknak, akiknél egyszerre többen főznek, bőséges terület jut anélkül, hogy egymást akadályoznák a munkában. Mivel a főzőlap mindkét oldala használható, megkönnyíti az elérését. Másrészt azoknak is, akik a nyitott elrendezést jelentősebb felújítás nélkül, és értékes hely feláldozása nélkül szeretnék kialakítani. Ott is működik, ahol a hely korlátozott, vagy ahol az ételkészítési/főzési területet a lakótértől el kell választani.

Kétsoros konyha konyhaszigettel

Ha a hely lehetővé teszi érdemes megfontolni egy konyhasziget hozzáadását, amely többfunkciós térként szolgál. A két párhuzamos munkapult középen egy konyhaszigettel, amely köré a család és a vendégek is kényelmesen összeülhetnek.  A plusz tárolóhely és munkafelület mellett jól használható alkalmi étkezésekhez, társasági eseményekhez. Elegendő helyet biztosít akár több ember egyidejű munkájához, így különösen azok számára hasznos, akik szeretnek másokkal együtt főzni.

Mit érdemes figyelembe venni kétsoros konyha tervezésekor?

Rendelkezésre álló hely

A tervezési folyamat előtt nem árt alaposan felmérni a rendelkezésre álló területet: a meglévő szerkezeti elemeket (pl. ajtó, ablak), amelyek meghatározzák a lehetőségeket, illetve azt, hogy milyen átalakításra lehet szükség.

Ergonómia és funkcionalitás

A konyha tervezésekor sok mindenre kell figyelni annak érdekében, hogy ne csak stílusos, hanem elsősorban jól elrendezett és funkcionális legyen. A konyhában végzett munka jelentős része három pont - a hűtőszekrény, a tűzhely, és a mosogató közötti vonal mentén zajlik, amely ideális esetben egymástól 70-90 cm távolságra helyezkedik el. Ha ennél távolabb helyezzük el, az kényelmetlenné teheti a konyhai tevékenységet, és hosszú távon sok járkálással is járhat. Fontos a logikus munkafolyamat megtervezése - a hűtő, a tűzhely, és a mosogató megfelelő sorrendben való elhelyezése.

Tippek kétsoros konyha kialakításához

A tárolás minden konyhában fontos. Kétsoros konyhánál kisebb a hely, ezért polcokkal, mennyezetig érő szekrényekkel lehet minden centimétert kihasználni. Kihúzható fiókok segítségével még a szekrény hátuljában lévő tárgyakhoz is könnyen hozzá lehet férni.

A kétsoros konyha jól működik kisebb, és szűkebb konyhákban is, és világos színekkel a tér is optikailag tágasabbá tehető. Például a fehér színű konyhabútor nemcsak világossá és szellősebbé varázsolja a helyet, de egy időtlen szín, amely barátságos megjelenést kölcsönöz.

Hasonlóan az egysoros konyhákhoz, itt is érdemes a kis konyhákhoz tervezett keskeny háztartási gépek, többfunkciós készülékek közül választani a helytakarékosság érdekében.

A Konyhabútor-Felújítás Budapest weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény, és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése érdekében.