G alakú konyhabútor

G alakú konyhabútor

A G alakú konyhabútor nagyon hasonló az U-alakú konyhához, de van egy további negyedik oldala, amely gyakran egy félsziget. Változatos elrendezést tesz lehetővé, és jól szabható az egyedi igényekre. Előnye, hogy extra étkezőteret, és munkafelületet jelent. Hátránya, hogy kis helyekre nem alkalmas, és nem mindenki számára a legkényelmesebb elrendezés, ezért a konyhatervezésnél az egyszerűség kulcsfontosságú.

 

G-alakú elrendezés

A G alakú elrendezés a három oldalú U-alakú elrendezés kiterjesztése. A konyha méretétől és alakjától függően változatos elrendezést tesz lehetővé, amely igazodik a lakók életstílusához és igényeihez. Van olyan G-alakú konyha, amelynél mind a négy oldalon - falhoz támaszkodó szekrények találhatók. De gyakran áll egy félszigetből is, amely a szekrényhez, vagy a falhoz van rögzítve. Ez az elrendezés nagy és közepes méretű terekben működik, és átmenetet képezhet a szomszédos étkezőbe és nappaliba is.  Ezenkívül egyszerű módja  egy nyitott terű otthon szétválasztására is.

Melyik jobb a G-alakú vagy az U-alakú konyha?

A konyhaterveket nézve a legtöbb embernek nehéz dönteni, hogy melyik elrendezés előnyösebb számukra, hiszen funkcionalitásukat tekintve nagyon hasonlóak. Általánosságban a klasszikus U-alak széles körben alkalmazható, és ideális kis és közepes méretű konyhákba egyaránt. Viszont a kiterjesztett G-alak nagyobb helyeken működik a legjobban.

G-alakú konyha konyhaszigettel

Nagyobb konyháknál - az elrendezés közepére - egy konyhasziget is beépítésre kerülhet. Ezzel maximalizálható az előkészítő terület, így akár többen is kényelmesen tudnak a konyhában tevékenykedni. A G alakú elrendezésnél a legnagyobb kihívást a munkaterülethez való hozzáférés biztosítása jelenti. A munkaháromszög miatt az alapvető készülékeket célszerű a konyha három fő munkalapjára helyezni.

Kinek ajánlható a G-alakú konyhabútor?

A többi konyhaelrendezéshez képest a G-alakú konyha kínálja a legtöbb tárolóhelyet, és munkaterületet. Több alsószekrénnyel rendelkezik, amelyek igény szerint gépek számára (pl. mosogatógép) biztosít további helyet. Funkcionális elrendezést kínál azoknak, akik sokat főznek, és közben a konyha a társasági élet helyszíne is egyben. Ideális forgalmas háztartások számára, de jól működik egyszemélyes helyiségekben is.

G-alakú konyhabútor hátrányai

A G-alakú konyha jól szabható az egyedi igényekre, ugyanakkor nem mindenki számára a legkényelmesebb elrendezés. Eleve nem alkalmas kis helyiségekbe, mivel a konyha szűknek és zsúfoltnak tűnhet. Fő hátránya, hogy korlátozza a hozzáférést a fő konyhai területhez. Másrészt rengeteg sarokszekrénnyel rendelkezik. Nem való azok számára sem, akik minimalista konyhatervezésre vágynak.

7 hasznos tipp G-alakú konyhabútor tervezéséhez

Annak érdekében, hogy a konyhából a legtöbbet lehessen kihozni, alaposan kell megtervezni a konyhai készülékek, az előkészítő területek, valamint a mosogató és a szekrények elrendezését. Érdemes egy olyan félszigetet kialakítani, amely többfunkciós: tárolóhelyként, és/vagy főzőhelyként illetve egyszerűbb étkezésekre is alkalmas területként, vagy bárpultként működhet.

Négy oldalon kell az alsó szekrényeknek, a közlekedő területnek és a bejáratnak is elegendő helyet biztosítani, amelyre egy rövidebb félsziget lehet a megoldás.

A szűk, kényelmetlen sarokszekrényeket érdemes okos tárolási megoldásokkal, kihúzható polcokkal felszerelni, hogy a konyhai eszközökhöz minél könnyebben és kényelmesebben lehessen hozzáférni.

Kisebb, és közepes méretű G-alakú konyháknál ajánlott a fali szekrényeket csak a konyha két oldalára tervezni - a konyhai mosogató feletti területet és a félszigetet érdemes nyitottan hagyni.

A függőleges tér jól maximalizálható magas szekrényekkel, amely kiváló például a konyhai felmosó, és porszívó tárolására.

A modern konyhák népszerű elemei a nyitott polcok, amelyek látványossá tehetők a kedvenc tárgyainkkal, edényeinkkel, és mutatós szakácskönyvekkel.

G-alakú konyha stílus kiválasztása

A G-alakú elrendezés előnyös tulajdonsága, hogy jól működik a hagyományos és a modern konyháknál egyaránt. Az egyszerű letisztult elegancia érdekében érdemes semleges színpalettában gondolkodni.

Kisebb konyháknál ajánlott semleges színárnyalatú, egyszerű kialakítású például fogantyú nélküli konyhaszekrényt választani, hogy a tér világosnak és nyitottnak tűnjön. Nagyobbaknál viszont nagyon látványos a kéttónusú színárnyalat, és a felső egységekhez akár más szín (és dizájn) is választható.

Konyhai világítás ötletek

A konyha egyik fontos részlete a világítás megtervezése. A központi fényforrás lehet egy mennyezeti lámpa, de választhatunk több spotlámpát, amelyek az álmennyezetbe vannak süllyesztve. Ugyanakkor nem elég egyetlen központi fényforrás, a mennyezeti lámpatesten túl elengedhetetlen a munkapultok megfelelő megvilágítása. A felső szekrénysor alá szereltethetünk LED szalagot, spotlámpákat, vagy beépített konyhai világítást. Nagyon látványosak, és praktikusak a mennyezetről belógó, állítható fényű lámpa függesztékek. A stílusos reggeliző bárt pedig feldobhatjuk dekoratív függőlámpákkal.

 

A Konyhabútor-Felújítás Budapest weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény, és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése érdekében.