Amerikai konyha

Amerikai konyha

Az amerikai konyha a modern otthonok népszerű elrendezése, egyesíti a lakóteret, és egy többfunkciós helyiséggé alakítja. Általában egy szigettel is kiegészül, amely több előkészítési felületet és plusz tárolóhelyet biztosít. Számos előnye van, ugyanakkor nem biztos, hogy mindenki számára jó megoldás.

 

Amerikai konyha jellemzői

Az egyterű amerikai konyha igen divatos, tökéletes választás a modern életmódhoz. Általában több részből áll, amelyeket ergonomikusan kell elhelyezni. Például a konyha, az étkező és a nappali egyesítésével egy olyan tér jön létre, amely lehetőséget nyújt a közös időtöltésre főzés közben is. Kialakítása nem olcsó, ugyanakkor egy funkcionálisan, és esztétikusan kialakított konyha az otthon értékét jelentősen megnöveli.

Az amerikai konyha szinte bármilyen méretű otthonban kialakítható, ideális kis lakásokban is, ahol a rendelkezésre álló teret a legpraktikusabban kell kihasználni. Érdemes ott is megfontolni, ahol a terek szétválasztása - a kis tér miatt - csak két szűkös helyiséget eredményezne.

Új építésű otthonoknál már a tervezés során figyelembe kell venni. De azokban az otthonokban, ahol eleve más konyhaelrendezés van, ott nagy költséggel, és munkával járhat a kialakítása, a meglévő tér egybe nyitása, a falak bontása.

Amerikai konyha konyhaszigettel

Egy nagyobb terű amerikai konyha jól kiegészíthető, illetve leválasztható egy reggeliző pulttal, vagy egy konyhaszigettel. Ha a rendelkezésre álló tér kisebb, akkor egy félszigettel lehet az egy tér érzetét megtartani.

Amerikai konyha előnyei

Az amerikai konyha számos előnnyel rendelkezik, íme néhány dolog, amit tervezés előtt érdemes figyelembe venni:

Társasági élet, családi élet helyszíne

Az amerikai konyha egyik legnagyobb előnye, hogy a konyhai tevékenység nem elszigetelten zajlik. Miközben főzünk, figyelemmel kísérhetjük a játszó gyereket, és nem szakadunk ki a családtagok tevékenységéből, vagy nem rekesztődünk ki a társasági életből.

Funkcionális

Mivel a konyha és a nappali egy légtérben van, a különböző funkcionális zónák könnyen hozzáférhetők, ami fokozza a konyha kényelmét és a praktikusságát.

Tágasság, nagy mozgástér

Az amerikai konyha esetén a konyha nem különül el a nappalitól: minden egy légtérbe kerül a főzés, mosogatás, az étkezés, de még a nappali funkciói is.

Több természetes fény

A terek egybenyitása több fényhez juttatja a lakást, optikailag nagyobbnak tűnik.

Esztétikus

Az ötletesen és jól berendezett konyha a lakás dísze lehet. Harmonikus és vonzó megjelenés érhető el az enteriőr összehangolásával, mind stílusban, mind színvilágban, ugyanakkor tág teret nyújt az kreativitásra és az egyedi igények, és ízlés megjelenítésére.

Amerikai konyha hátrányai

Az amerikai konyhának, ami a legnagyobb előnye, az a hátrányai is egyben, hogy minden egy légtérben zajlik. Mivel a nappali része, ezért mindig rendben kell tartani. A magazinokban és a filmekben az álomkonyha mindig makulátlanul tiszta és rendezett, viszont a főzés gyakran jár együtt szennyeződésekkel, és nem utolsó sorban feltornyosult mosatlan edényekkel. Így a takarításra, és a rendrakásra is fokozott figyelmet és időt kell fordítani.

A gyakori főzés ételszagokkal jár együtt, bár a nagyon erős páraelszívók megakadályozzák az intenzív illatok terjengését, igaz az áruk is magas.

Kimondottan kis lakásokban nem praktikus, mivel a hely szűke miatt nem tudja az amerikai konyha által kínált funkciókat betölteni.

A terek összekapcsolása miatt kevesebb tér jut az elkülönülésre, az elvonulásra, amely főként kis lakásokban lehet zavaró.

Például a konyhai munkagépek zaja zavaró lehet tévézés közben. Vagy home office és telefonok lebonyolítása közben járhat némi kényelmetlenséggel egy bekacsolt kávéfőző, vagy turmixgép hangja.

Az esztétikus és vonzó megjelenéshez elengedhetetlen, hogy az egyes részek és azon belül az összes kiegészítő elem egymással összhangban legyen. Az egységesség, a stílusos összhatás megteremtése sem olcsó.

Hogy a felsorolt szempontok előnyei vagy éppen hátrányai az amerikai konyhának, nagyban függ az egyedi igényektől az élet és/vagy munkakörülményektől. Mivel a kialakítása - különösen utólag nagy költségekkel jár, ezért döntés előtt minden lényeges szempontot érdemes figyelembe venni.

Amerikai konyha, vagy hagyományos konyha – Kinek melyik ajánlható

Hogy kinek melyik elrendezés ideális, az alapos döntést igényel, konyhatervezéskor alaposan át kell gondolni a főzési, étkezési szokásokat, és az igényeket. Az amerikai konyha bár nagyon divatos, nem biztos, hogy minden élethelyzetre tökéletes. Ideális azoknak, akik minden körülmény között szeretnek másokkal egy légtérben tartózkodni. Döntés előtt érdemes figyelembe venni azt is, hogy a konyhai rendetlenség milyen hatással lesz az otthon további részére a nappalira vagy az étkezőre egy átlagos hosszú nap után.

Sokan ragaszkodnak a hagyományos elrendezésű konyhához, a funkciók szétválasztásához. A több fal megnöveli a tárolási kapacitást, több lehetőséget nyújt szekrények és polcok kialakítására. A főzés közben keletkező ételszag egy elszeparált konyhából kevésbé terjeng, másrészt főzés és étkezés után nem kell azonnal a rendrakásra ügyelni.

Tippek amerikai konyha kialakításához

A konyha központi eleme a munkapult, amelyen az ételek előkészítése történik, ennek mérete legyen arányos a konyha egyéb részeinek méretével.

Célszerű a sütő és főző területet a munkalaphoz közel helyezni a munkafolyamat kényelme érdekében.

A megfelelő világítás a nyitott konyhákban is létfontosságú - különösképp a főzési területeken -, amelynek követelményei és lehetőségei eltérnek a nappali és az étkező igényeitől.

Az eltérő funkciók elkülönítésére jó megoldás a nappali, az étkező és a konyha közé térelválasztó elemeket például térelválasztó polcrendszert helyezni, így az egybenyitott tér előnyei is megmaradnak. Legegyszerűbb megoldás az ülőgarnitúra beforgatása a térbe. Az egyes funkciók között különféle padlózat, járólap, és eltérő típusú világítás is alkalmazható.

Érdemes csendes és hatékony páraelszívót választani, illetve a konyha és a nappali közé tolóajtókat is be lehet építeni.

 

A Konyhabútor-Felújítás Budapest weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény, és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése érdekében.